Petrolun sudan daha ucuz olduğu bir ülke

Suudi Arabistan, Arap Yarımadası'ndaki en büyük ülkedir. Aynı zamanda, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olan ülkedeki 8 lira için 45 litre benzin almak mümkündür. Yollarda en son arabaları görmek yaygındır. Sokaklarda bir Suudi yaya bulmak neredeyse imkansız.

Adı hepimiz tarafından bilinen bir ülkeye doğru yol alıyoruz. İslam dünyasının iki önemli şehri Mekke ve Medine'nin bulunduğu Suudi Arabistan'a ... Bu ülke aynı zamanda Arap dünyasının da çok önemli bir merkezidir. Arapçada adı el-Mamlakah al-Arabiya as-Saudiya'dır. Yemen'in kuzeyinde, Basra Körfezi ile Kızıldeniz arasında yer almaktadır. Komşuları Irak, Ürdün, Kuveyt, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen'dir. Topraklarının çoğu ıssız. Ülke sonsuz çöllerden veya daha ziyade çöllerden oluşur. Petrol, doğal gaz, demir, altın ve bakır gibi çok değerli yeraltı kaynaklarına sahiptir.

Suudi Arabistan 1932'de bağımsızlıktan bu yana ülkeyi yönetti. Kral Abdullah bin Abdülaziz el-Suud 2005'ten beri ülkenin lideridir. Taht, Kral Fahd'ın ölümünden sonra Suudi Arabistan'ın altıncı kralı olarak yükseldi. Kral hem hükümetin hem de devletin başıdır. Bakanlar dört yılda bir kral tarafından atanır. Kabinde kraliyet ailesinden birçok bakan var. Ülkenin ayrıca Majlis-Shura adlı bir danışma konseyi var.

Suudi Arabistan, yurtdışında okuyan öğrenci sayısında dünyada birinci sırada yer alıyor. Suudi Arabistan'dan 150.000 öğrenci Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İngiltere de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde okuyor. Kuşkusuz, bu kadar çok öğrenci olmasının birçok nedeni var. Çünkü devlet yurtdışında okuyan öğrencilere burs sağlıyor. Suudi Arabistan dünyayı tanıyan, konuşan ve farklı yabancı diller konuşan yeni bir nesil yetiştiriyor. Ülkede eğitim ve sağlık hizmetleri oldukça gelişmiştir. Kentleşme (şehirlerin ülke veya bölge yaşamındaki önemini arttırmak, sosyo-ekonomik kalkınma ile bağlantılı olarak kentsel nüfusu artırma süreci) ve devasa altyapı yatırımları.

Başkent Riyad'ın nüfusu 4 milyon 725 bin kişidir. Bir zamanlar terk edilmiş bu topraklarda modern binalar inşa ediliyor. Riyad sadece ülkenin idari merkezi değil, aynı zamanda ticaret ve finans merkezidir. Şehrin en büyük ve en belirgin meydanının adı Kahire Meydanı'dır. Ünlü Kral Fahd Caddesi şehri iki parçaya ayırıyor. Burada trafik kuralları olmadığından araçlar çoğunlukla bu caddeyi kullanıyor. Bu nedenle gece gündüz caddede yoğun bir trafik var.

Ülkedeki herkesin bir aracı var. Herkes yolda, çünkü petrol ucuz. Aynı zamanda çok pahalı arabalar var. Dünyada nadir olan yüksek beygir gücüne sahip pahalı yeni arabalar görmek çok yaygındır. Ancak, genç Suudi hız tutkunları bu yollardaki hız sınırına dikkat etmelidir. Çünkü kameralar tarafından kaydedilen ihlaller için ciddi cezalar doğrudan cep telefonuna geliyor.

Benzin son derece ucuz. Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol rezervine sahiptir. Aynı zamanda dünyanın en büyük petrol ihracatçısıdır. İhracat gelirlerinin% 90'ı bu kaynaktan gelir ve ülke ekonomisinde çok önemli bir rol oynar. Dünyanın petrol rezervlerinin dörtte biri var. Denizde büyük petrol platformları var. Dünyanın en önemli petrol sahalarından bazılarına ev sahipliği yapan ülkenin, en az 90 yıl daha petrolden faydalanması bekleniyor. Suudi Arabistan doğal olarak dünyanın en ucuz ülkelerinden biridir. Açıkçası, benzin sudan daha ucuzdur. Benzin istasyonunda tanıştığımız bir kişi 45 litre benzin aldı ve sadece 20 rial veya yaklaşık 4 kilo ödedi. 45 litre benzin için 8 lira mı? Suudi Arabistan hakkında konuştuğumuzdan, elbette, her zamanki gibi yaklaşacaksınız. Dizel yakıtın fiyatı daha ucuz, 20 helal, yani 8 kuruş ...